Home » Slides » DMR Server Made in Belgium

Eergisteren was het zo ver, ik ontving, samen met de andere DMR sysops, een mailtje met daarin de melding dat de eerste beta versie van een master server klaar was om met enkele repeaters te gaan testen dit weekend. Ik popelde, samen met Johan (ON4UK) om Brugge als kandidaat te stellen om de nieuwe manier van repeaters te verbinden uit te testen.

Enkele weken geleden bleek namelijk dat het samen koppelen van hytera repeaters over het internet perfect mogelijk was maar volgens Hytera in Duitsland was er een beperking tot maximaal 6 repeaters. Tot op een tweetal maanden geleden was dit nog geen probleem maar aangezien er DMR repeaters uit de grond schieten als paddenstoelen werd het aantal overschreden en diende er een oplossing te worden gevonden. Wim (ON4AKH) die al eerder software uit zijn mouw kan schrijven alsof het niets is had eerder al gezorgd voor een feilloze data communicatie in de vorm van registratie, tekstberichten en APRS uitwisseling op het DMR netwerk en slaagt er nu weerom in om in een mum van tijd een “ster-knooppunt” software te maken op basis van een Linux server om alle repeaters aan elkaar te knopen. Aangezien het kind op dit moment nog geen officiële naam kreeg wordt het onder de sysops genoemd als de linux master server. Deze doet  dienst als een virtuele hytera repeater die als supermaster dient en alle echte hardware repeaters zijn slaves van die master repeater.

Zoals hierboven aangehaald hebben we nu een stervorm terwijl dit voorheen een combinatie was van een ring + ster vormig netwerk. Dit zorgde ook voor veel problemen en repeaters begonnen uit zichzelf te resetten wat vermoedelijk te wijten was aan een overflow aan informatie die elke repeater van zijn collega’s moest verwerken. Heden met het nieuwe systeem hoeft elke repeater zich enkel bezig te houden met de verwerking van zijn eigen data en denkt nu dat hij de enige slave is die moet luisteren naar de master in plaats van ook nog eens aan zijn broertjes te moeten denken.

De software zelf werd in open source ontwikkeld en zorgt op die manier ervoor dat andere landen eventueel ook zouden kunnen gebruik maken ervan. Het staat de sysops van repeaters in andere landen dus vrij om samen te werken en te helpen aan de verdere ontwikkeling ervan. Op de eerste DMR sysyops meeting van enkele maanden geleden werd er unaniem beslist om onafhankelijk te kunnen werken en ontwikkelen om zo alle radio amateurs de kans te geven om ook zijn steentje bij te dragen aan de vorderingen van DMR. De software die huidig internationaal gebruikt wordt en de oorsprong heeft in Oostenrijk en Winmaster genaamd was nogal aan de gesloten kant om het licht uit te drukken en met de komst van de Linux master Server van ON4AKH is dit monopolie nu doorbroken teneinde ervoor te zorgen dat het Dstar verhaal zich niet zou herhalen en radio amateurs zou afschrikken om er gebruik van te maken doordat er geen onafhankelijkheid en keuzevrijheid is.

Tom, ON3DHC

 

 

DMR Server Made in Belgium