Home » Slides » Starten met DMR

Hier wil ik even de stappen overlopen wat u nodig heeft om met DMR te starten.

Eerst en vooral dient u over een uniek ID te beschikken. Dit kan u best zo snel mogelijk aanvragen. Al bent u nog niet direct van plan om effectief een toestel aan te kopen. Een ID is als een callsign, Once you have it…

Het Belgische netwerk gebruik dezelfde codering als het MARC-DMR netwerk. Klik HIER en vul alle velden in, meestal duurt het tussen de 24 en 48 uren om het ID aan te vragen. Ik raad aan om maar 1 ID aan te vragen per call. Het ID kan in meerdere toestellen gebruikt worden dus SMS berichten komen op alle toestellen toe die op dat ogenblik aan staan. Kies ook best bij radio type “Other” op die manier staan er geen extra letters na uw call sign. Dit zorgt voor een betere leesbaarheid op het schermpje. Bij lokale repeater kiest u de callsign van de repeater waar u het dichtste bij woont. Voor de Bruggelingen dus ON0WV.

Als u een toestel wil aanschaffen kan u terecht bij een verdeler. Voor Brugge en omstreken is dat Tokio Group. Meer informatie over de toestellen kan u HIER vinden. Ook nog opmerken dat leden van de WOC een fikse korting krijgen op de aangeduide prijs. Vergeet ook niet om een programmeerkabel bij te bestellen bij het toestel.  De software kan gedownload worden en u hoeft dus de CDROM niet apart bij te bestellen. Voor de mobile toestellen raad ik u ook aan om een DTMF microfoon bij te bestellen, zeker als u het toestel mobiel gaat gebruiken. Hierop kan u de knoppen zelf programmeren wat een groot gebruiksgemak geeft in de wagen, en bovendien is dit veiliger dan al rijdend die functies op het toestel zelf te bedienen. Vergeet ook niet om bij de bestelling te vermelden dat u een ROAMING licentie wenst. Dit zit er standaard niet bij maar dit is kosteloos. u ontvangt de licentie via email. Het is een file die u moet importeren in de CPS software, u hoeft dit maar 1 keer te doen per toestel.

Als u uw toestel heeft ontvangen dient u de CPS te installeren, de software om de instellingen in het toestel te doen. Verbind de programmeerkabel met het toestel en een USB poort op uw computer NADAT u de software hebt geïnstalleerd. De computer zal naar drivers vragen, verwijs naar de map waarin u de drivers hebt gezet. van zodra de drivers zijn geïnstalleerd kan u CPS openen. Begin EERST met de roaming licentie te importeren. Dit is van belang omdat de licentie gekoppeld is aan de firmware versie waarmee het toestel is verzonden. Als de licentie goed is geïmporteerd kan u via FEATURE CHECK controleren of het vinkje naast roaming aanstaat. PAS NADIEN de firmware upgrade uitvoeren

Een handleiding met de juiste instellingen kan u vinden op de website van Stijn (ON8SVH) door HIER te klikken. Het is aan te raden om onderaan de pagina de default config en de contact list te downloaden en in uw toestel te plaatsten. In de CPS begint u best met het instellen van uw ID ( 206xxxx) en dit in het toestel te bewaren met de WRITE functie. Nnadien kan u via de KLOON functie de voorgemaakte file van Stijn in het toestel bewaren. importeer ook nog de contact list en bewaar deze ook in het toestel. Er zijn ook nieuwe instellingen inds 27/10/2013, om de aanpassingen te zien klik je HIER.

Vanaf dat moment hebt u een volledig werkend toestel en zou u uw eerst QSO moeten kunnen voeren. Er zijn nog allerhande settings die u naar eigen smaak kunt instellen. gebruik de handleiding van de software (onderaan komt telkens een help functie als u op een onderdeel in de software klikt). De eerste keer kan het wel even duren tegen dat u alle functies heeft overlopen en goed gezet maar geloof mij, als u zelf alles zoekt en gevonden heeft geeft het nog zoveel voldoening. Bewaar de config file ergens veilig op uw PC. als u ooit nog een extra toestel aanschaft kan u weer via die file het nieuwe toestel “kloonen”. Opgelet, per type dient u wel een file te maken. U kan dus de config van een portabel NIET klonen naar een mobiel toestel of omgekeerd. Eens u van beiden een config file heeft volledig aangepast naar eigen smaak is het een fluitje van een cent om nieuwe toestellen up-and-running te maken.

Groeten

Tom, ON3DHC

 

 

starten met DMR